Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Ξεχάστε τη γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ - Στο Θριάσιο δεν χωράει άλλη ρύπανση

Ηχηρό μήνυμα στα ΕΛ.ΠΕ. και την κυβέρνηση έστειλαν χιλιάδες πολίτες, της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου και της Αττικής, στην εντυπωσιακή ολονύχτια εκδήλωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε Σάββατο βράδυ (28/6), προς Κυριακή πρωί, έξω από την πύλη των διυλιστηρίων. Οι "Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια" έδωσαν το δικό τους παρόν στην εκδήλωση, μεταφέροντας το μήνυμα για μια νέα αντιμετώπιση των ζητημάτων, που σχετίζονται με την ενέργεια.


Παραθέτουμε, στη συνέχεια, το σχετικό δελτίο τύπου της επιτροπής αγώνα:

Σαφέστατο μήνυμα προς την Κυβέρνηση, αλλά και προς την ηγεσία των ΕΛ.ΠΕ., να εγκαταλείψουν άμεσα τα σχέδιά τους για τη γιγάντωση και εδαφική επέκταση του Διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ έστειλαν οι Δήμαρχοι του Θριασίου, ο Νομάρχης, βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής και οι πολίτες του Θριασίου, σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία έξω από το Διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα.

"Στο Θριάσιο δεν χωράει άλλη ρύπανση. Ξεχάστε την επένδυσή σας. Οι μελέτες σας διαψεύδονται από την καθημερινότητά μας. Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση. Έχουμε ξεκινήσει ήδη και τον νομικό αγώνα για την ακύρωση των σχεδίων" τόνισαν όλοι οι ομιλητές, οι οποίοι αναφέρθηκαν και στο σύνολο των περιβαλλοντικών προβλημάτων του Θριάσιου.

Παρέστησαν οι Δήμαρχοι του Θριάσιου και της Μεγαρίδας: Αμπατζόγλου Γ. - Ελευσίνα (κεντρικός ομιλητής ), Κριεκούκη Ι. - Μάνδρα, Ρόκκας Θεόφιλος - Μαγούλα, Μελετίου Ν. - Ασπρόπυργος , Φωτίου Σταύρος - Ν. Πέραμος και Στρατιώτης Δ.- Μέγαρα. Χαιρέτισαν, ο Νομάρχης Δυτ. Αττικής κ. Αρ. Αρκουδάρης, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτ. Αθήνας Λ. Μίχος, και οι Βουλευτές Αττικής Ντ. Βρεττός (εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ) και Θαν. Λεβέντης (εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ) . Παρέστησαν, επίσης, η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου και πλήθος Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβούλων και εκπρόσωποι φορέων του Θριασίου.

Ο αποκλεισμός της ανατολικής πύλης του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ διήρκεσε 20 ώρες. Ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί στις 8 π.μ και έληξε τα ξημερώματα της Κυριακής. Πάνω από 1.000 πολίτες κατέκλυσαν το χώρο της εκδήλωσης, πάνω στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου, έξω από την ανατολική πύλη του Διυλιστηρίου, παρά τις άστοχες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της τροχαίας.

Η ολονύχτια διαμαρτυρία ξεκίνησε με χορούς από πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, ομιλίες και χαιρετισμούς. Επακολούθησε συναυλία διαμαρτυρίας με τον Βασ. Παπακωνσταντίνου και μεταμεσονύχτιο λαϊκό πρόγραμμα, έως τις 4.00 το πρωί της Κυριακής, μέσα σε ένα αποπνικτικό περιβάλλον από τις οσμές υδροθείου και μερκαπτανών, που αναδύονταν από το διυλιστήριο .

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια

Όπως φαίνεται κι απ’ την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, το ζήτημα της ενέργειας είναι ζήτημα πολιτικό και κοινωνικό. Ως πτυχή του οικολογικού προβλήματος, συνδέεται άμεσα με το ερώτημα του πώς θέλουμε να είναι οργανωμένες οι κοινωνίες μέσα στις οποίες ζούμε. Γι’ αυτό θεωρούμε βασικό να θέτουμε το ερώτημα "ενέργεια για τι και για ποιόν;".
Οι συνέπειες του ενεργειακού προβλήματος, της ανάγκης, δηλαδή, για ολοένα και μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας, προκειμένου να καλύπτονται οι καταναλωτικές επιθυμίες του σύγχρονου ανθρώπου, είναι εμφανείς κι εδώ στην Ελλάδα, όχι μόνο στο Λεκανοπέδιο. Ήδη, οι πολίτες έχουν ανοίξει μέτωπα ενάντια:
  • στην εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας,
  • στη συνεχιζόμενη εντατική εκμετάλλευση του λιγνίτη και στην καθολική υποβάθμιση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας,
  • στην εγκατάσταση νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στο Θριάσιο,
  • στη δημιουργία ενός νέου τεράστιου ενεργειακού κέντρου στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας,
  • στη λογική και τις πρακτικές συνέπειες και του νέου ενεργειακού σχεδιασμού.
Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, οι "Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια" φιλοδοξούν να προωθήσουν την ενασχόληση των πολιτών με τα μείζονα αυτά προβλήματα. Η πρωτοβουλία μας είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο και οργανωμένη με τρόπο αμεσοδημοκρατικό.

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Όλο το Θριάσιο στο πόδι

Η ενεργειακή φρενίτιδα των τελευταίων χρόνων αγκαλιάζει, πλέον, ασφυκτικά και την Αττική. Δεν είναι μόνο οι σχεδιαζόμενες μονάδες λιθάνθρακα, ούτε η απειλητική προοπτική της δημιουργίας ενός νέου, τεράστιου ενεργειακού κέντρου, στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας (με πρόβλεψη για 4 νέες μονάδες λιθάνθρακα και 11 νέες μονάδες φυσικού αερίου. Δεν είναι, επίσης μόνο οι υπάρχουσες μονάδες του Λαυρίου και του Κερατσινίου.

Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθούν μια τεράστια μονάδα φυσικού αερίου 880 MW, στη Χαλυβουργική (ΔΕΗ – Χαλυβουργική) και μια μονάδα φυσικού αερίου 390 MW, στη Πέραμο, από το σχήμα “Ελληνικά Πετρέλαια – όμιλος Λάτση” και “EDISON”. Σε μια από τις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές της χώρας, αυτή του Θριασίου πεδίου.

Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή προοπτική, καθώς και στην επέκταση των διυλιστηρίων και τη δημιουργία χώρου απόθεσης αποβλήτων στο Μελετάνι, έχουν ξεσηκωθεί οι πολίτες της περιοχής, που με πρωτοβουλία της επιτροπής αγώνα, πραγματοποιούν ολονύκτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από την πύλη των διυλιστηρίων, το Σάββατο 28/6. Δείτε περισσότερα στον ιστότοπο της επιτροπής αγώνα.

Καθώς το πρόβλημα της ασύδοτης επέκτασης των ενεργειακών δραστηριοτήτων αφορά, όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και πρακτικά, την Αττική, οι “Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια” καλούν σε μαζική συμμετοχή στην παραπάνω εκδήλωση αντίστασης και διαμαρτυρίας, με βασικό μότο: “Ενέργεια: για τι και για ποιόν;”. Για όσους επιθυμούν να πάρουν μέρος σε μια συγκροτημένη μετάβαση στο χώρο της εκδήλωσης, έχει οριστεί προσυνάντηση, στο χώρο του Nosotros, το Σάββατο 28/6, στις 8 μ.μ..

Και για να ολοκληρωθεί το σκηνικό, να θυμίσουμε ότι άδεια παραγωγής, για μονάδα φυσικού αερίου, ισχύος 396 MW, έχει εξασφαλίσει και ο όμιλος Βαρδινογιάννη, στο χώρο των διυλιστηρίων της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, στους Αγίους Θεοδώρους. Για τις τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με αυτήν τη μονάδα, αλλά και την υπόλοιπη αγορά της ενέργειας, δείτε το δημοσίευμα αυτό.