Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Εκδήλωση για την ενέργεια, 23 Οκτωβρίου


Μετά την πολύ επιτυχημένη συνέλευση, που έγινε στις 7/10, οι “Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια”, σε συνεργασία με την ομάδα “Urbi et Orbi”, προχωρούν σε εκδήλωση για την ενέργεια, που θα αφορά στις εξής ενότητες:


“Ο άγνωστος πόλεμος της εναλλακτικής ενέργειας”
Εισηγητής ο Θεοφάνης Ράπτης, φυσικός – συγγραφέας,
επιστημονικός συνεργάτης ΔΤΕ/ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”

“Ενεργειακό πρόβλημα και πυρηνικά Βαλκάνια”
Εισηγητής ο Ιωάννης Μπακόπουλος, φυσικομαθηματικός,
επιστημονικός συνεργάτης ΔΤΕ/ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”


Θα γίνει παρέμβαση από την ομάδα “Κόκκινο νήμα”, για την εμπειρία της αντίστασης στο Βαθύ.


Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 23/10, στις 8 μ.μ., στον κοινωνικό χώρο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66).

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο πιο ενεργητικής απασχόλησης και δραστηριοποίησης πολιτών του μεγαλύτερου αστικού κέντρου της χώρας για τα ζητήματα της ενέργειας. Σημαντικός σταθμός αυτής της πορείας αναμένεται να είναι η δημόσια παρέμβαση διαλόγου των “Πολιτών κατά του λιθάνθρακα”, που προσδιορίζεται για τον ερχόμενο Νοέμβριο, με αφορμή και τη συζήτηση του νέου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας.

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Τα κινήματα πόλης συναντούν το κίνημα ενέργειας


Ανοιχτή πρόσκληση στις κινήσεις πολιτών και τους ενδιαφερόμενους πολίτες απευθύνει η κίνηση Πολίτες της Αττικής για την Ενέργεια, για έναν ουσιαστικό διάλογο για τα ζητήματα του ενεργειακού σχεδιασμού και των εναλλακτικών λογικών στην αντιμετώπισή του. Παραθέτουμε το κείμενο – πρόσκληση:

Σε μια περίοδο που το ενεργειακό ζήτημα, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ανάγεται σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, στην Ελλάδα επιχειρείται να προωθηθεί ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός, μακριά από την κοινωνία μεν, σε σαφή αντικοινωνική και αντιπεριβαλλοντική κατεύθυνση δε. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις μαχητικές αντιδράσεις των πολιτών, στις περιοχές που σχεδιάζονται οι νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες.

Οι Πολίτες της Αττικής για την Ενέργεια, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα του ενεργειακού σχεδιασμού, και της ενέργειας γενικότερα, πρωτίστως ως κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα καλούμε σε κοινή δράση όλους όσους αμφισβητούν το σημερινό ενεργειακό μοντέλο. Ειδικότερα, οι κάτοικοι της Αττικής, της πιο ενεργοβόρας περιοχής της χώρας, οφείλουμε να παρέμβουμε σε ζητήματα σαν αυτό, που συνδέονται άμεσα με την ποιότητα της ζωής μας και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Με αυτό το σκεπτικό συμπορευόμαστε με τις κινήσεις των πολιτών, που συμμετέχουν στο δίκτυο των Πολιτών κατά του λιθάνθρακα και δηλώσαμε παρόντες στο “μπλοκ ενέργειας”, στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ., μαζί με τους πολίτες των περιοχών του λιγνίτη, που έχουν ανοίξει τα δικά τους μέτωπα.

Για να αντιτάξουμε τη δική μας εναλλακτική λογική απέναντι στην κουλτούρα της υπερπαραγωγής - υπερκατανάλωσης ενέργειας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, για να οργανώσουμε την παρέμβασή μας στο διάλογο για τον ενεργειακό σχεδιασμό, δίνοντάς του την κοινωνική διάσταση που οφείλει να έχει, καλούμε όλους τους φορείς και τις κινήσεις πολιτών και όλους όσους ευαισθητοποιούνται στο ζήτημα της χρήσης της ενέργειας σε:

ανοιχτή συνέλευση,
την Τρίτη, 7 Οκτώβρη, 8.30 μ.μ.
στο Nosotros, Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια

Για να δώσουμε τη δική μας απάντηση στο ερώτημα: Ενέργεια, για τι και για ποιόν;

Πολίτες της Αττικής για την Ενέργεια
http://att-energy.blogspot.com/
attiki.energy@yahoo.com