Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Οι Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια συζητούν για το Θριάσιο

Έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία του κινήματος κατά του λιθάνθρακα και την ακύρωση του σχεδίου κατασκευής μονάδων λιθάνθρακα στην Ελλάδα, ουσιαστικά, το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού ξανανοίγει από την αρχή. Με δεδομένο αυτό, θεωρούμε ότι είναι η στιγμή, έστω και καθυστερημένα, να ανοίξει ένας ουσιαστικός δημόσιος διάλογος έτσι ώστε:
  • να αποτυπωθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια με γνώμονα τη διασφάλιση της ομαλής κι αξιοπρεπής διεκπεραίωσης όλων των δραστηριοτήτων της κοινωνικής ζωής κι όχι την πραγμάτωση αδηφάγων “αναπτυξιακών” προτύπων
  • να διερευνηθούν δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και τρόποι εφαρμογής τους, το οποίο θα διαφοροποιήσει ριζικά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
  • να προβληθεί περαιτέρω η υπάρχουσα σκληρή πραγματικότητα των λιγνιτικών περιοχών και να εφαρμοστεί σχέδιο σταδιακής απεξάρτησης από το λιγνίτη
  • να υπάρξει κατηγορηματική απόρριψη της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, σαν εναλλακτικής - πράσινης λύσης
  • να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη χρήση του φυσικού αερίου και να περιοριστεί η ασύμφορη μετατροπή του σε ηλεκτρική ενέργεια
  • να αποφευχθεί η δημιουργία ενός νέου τεράστιου ενεργειακού κέντρου, σαν αυτό που έχει αρχίσει να υλοποιείται στην περιοχή της ανατολικής Στερεάς και της Βοιωτίας
  • να αξιοποιηθούν οι ΑΠΕ με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε οι αποφάσεις να παίρνονται με την προϋπόθεση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, να συμμετέχουν σε αυτές οι τοπικές κοινωνίες, να μην παραβιάζονται οι αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης και να είναι προσαρμόσιμες, στο μέγιστο βαθμό, στο φυσικό τοπίο.
Σε μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης των παραπάνω, οι Πολίτες της Αττικής για την Ενέργεια καλούν σε ανοιχτή συνέλευση τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 20:00, στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια), με θέματα:
  • Θριάσιο Πεδίο (επέκταση ΠΕΤΡΟΛΑ, εγκατάσταση μονάδων φυσικού αερίου)
  • Διερεύνηση για διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης για το Θριάσιο σε συνεργασία με την επιτροπή αγώνα Θριασίου
  • Μεθόδευση του αγώνα ενάντια στην προώθηση του αυτοκινήτου από τους κεντρικούς σχεδιασμούς (νέοι αυτοκινητόδρομοι, πάρκινγκ κλπ.)

Πολίτες της Αττικής για την Ενέργεια

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Συνάντηση φορέων και κινήσεων πολιτών από τα μέτωπα της ενέργειας

Με πρωτοβουλία του δικτύου “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, γίνεται συνάντηση φορέων και κινήσεων πολιτών που έχουν δραστηριοποιηθεί για μια σειρά ενεργειακές δραστηριότητες, σε όλη την Ελλάδα. Η συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, στις 5 μ.μ., στην Αθήνα, σε αίθουσα του ΤΕΕ (Καραγεώργη Σερβίας 2, 5ος όροφος).

Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί: το Αντιπυρηνικό παρατηρητήριο Μεσογείου, το δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Δυτικής Μακεδονίας, ο σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου Κοζάνης και άλλοι φορείς από τις περιοχές του λιγνίτη, η Πανελλαδική κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου και η πρωτοβουλία “Αχελώου ρους”, o σύλλογος προστασίας Αράχθου, το δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Αιγαίου, η επιτροπή αγώνα Ελαφονήσου, η επιτροπή αγώνα Θριασίου, καθώς και οι κινήσεις – μέλη του δικτύου “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”.

Στην πρόσκληση των διοργανωτών αναφέρεται:

“Eίναι γνωστές οι πρόσφατες εξελίξεις, που οδήγησαν στην κυβερνητική δέσμευση για εγκατάλειψη των σχεδίων εγκατάστασης λιθανθρακικών μονάδων, στη δέσμευση ότι δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης η πυρηνική ενέργεια, στην εξαγγελία για μεγαλύτερη αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και στην αναγγελία για ένα καινούργιο αναθεωρημένο πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με έμφαση στην αιολική ενέργεια. Τα παραπάνω, εκ των πραγμάτων, αλλά και σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη, οδηγούν σε μια αναθεώρηση του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί. Θυμίζουμε ότι το σχετικό σχέδιο του Συμβουλίου για την εθνική ενεργειακή στρατηγική είχε εγκριθεί, σχετικά πρόσφατα, από την κυβερνητική επιτροπή, χωρίς, ωστόσο, να έχει υπογραφεί και πάρει τη μορφή επίσημου κειμένου.

Θεωρούμε ότι οι συλλογικότητές μας, καθώς έχουν εμπλακεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στα ζητήματα του ενεργειακού σχεδιασμού ή των επιπτώσεων των διάφορων ενεργειακών δραστηριοτήτων, μπορούν και πρέπει να έχουν αυτή τη φορά μια πιο ενεργητική συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία.

Με τους περισσότερους από εσάς έχουμε μια σχέση επικοινωνίας, συνεννόησης και, μερικές φορές, κοινής δράσης. Κατά τη διάρκεια του τριήμερου διαλόγου για την ενέργεια, που διοργανώσαμε το Νοέμβριο του 2008, στην Αθήνα, φάνηκε η διάθεση της συνέχισης αυτής της συνεργασίας, με ακόμη πιο ουσιαστικό τρόπο. Πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για μια πρωτοβουλία συνάντησης, με σκοπό να επιχειρήσουμε να προσδιορίσουμε τα κοινά μας σημεία, να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια διαμόρφωσης μιας κοινής γλώσσας και κοινών στόχων και να αναζητήσουμε τους τρόπους για μια πιο αποτελεσματική παρέμβαση στους νέους σχεδιασμούς στα ζητήματα της ενέργειας.”