Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Το Θριάσιο είναι και δική μας υπόθεση


Φτάνει πια!


Το Θριάσιο πεδίο αργοπεθαίνει περιβαλλοντικά και, ταυτόχρονα, δηλητηριάζει με τους ρύπους του ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Αντί να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση, γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας τεράστιας επέμβασης, που θα αποτελειώσει ότι έχει απομείνει ζωντανό:

· με την εδαφική επέκταση και γιγάντωση του διυλιστηρίου των ΕΛ.ΠΕ. (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ), στην Ελευσίνα
· με την κατασκευή κολοσσιαίας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (880 MW), στην Ελευσίνα, με τη σύμπραξη ΔΕΗ – ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ
· με την κατασκευή χωματερής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας
· με το σχεδιασμό νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (390 MW), σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό της Ν. Περάμου, με τη σύμπραξη ΕΛ.ΠΕ. – EDISON
· με τη μετεγκατάσταση των δεξαμενών του Περάματος στο στρατόπεδο Ξηρογιάννη στον Ασπρόπυργο

Οι νέες δραστηριότητες θα πολλαπλασιάσουν το πρόβλημα των μεταφερόμενων ρύπων, που θα αγκαλιάσουν ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Ταυτόχρονα, θα εντείνουν τις πιέσεις για τη σταδιακή περιβαλλοντική υποβάθμιση και των γειτονικών περιοχών.

Εκείνο, όμως, που τις κάνει πρόβλημα ολόκληρης της Αττικής είναι το εξής: ότι είναι γέννημα – θρέμμα μιας πολιτικής αντίληψης, που έχει θεοποιήσει την κατανάλωση ενέργειας, το Ι.Χ. αυτοκίνητο και τον κλιματισμό. Της ίδιας πολιτικής, που την ίδια στιγμή:

· οδηγεί στην καταστροφή (και) τον Υμηττό, με το νέο τεράστιο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων ταχείας κυκλοφορίας
· συνεχίζει να συντηρεί και να επεκτείνει το μοντέλο της τερατούπολης, με τα ενεργοβόρα κτίρια, με την παντελή έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου και με την κυριαρχία του Ι.Χ..


Οι πολίτες της Αττικής δεν ξεγελιούνται πια!

Αυτό που συμβαίνει δεν είναι ένα τοπικό πρόβλημα του Θριασίου. Με τους συμπολίτες μας στο Θριάσιο δεν μας δένουν, μόνο, “δεσμοί ρύπων”. Μας δένουν οι δεσμοί της αλληλεγγύης και της κοινής ελπίδας για μια ζωή σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Μας δένει η ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την ισοπεδωτική επέλαση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Και θα το αποδείξουμε στην πράξη!


Πάρτε μέρος στη συνάντηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

την Παρασκευή 8/5/2009, στις 8 μ.μ.
στο κοινωνικό χώρο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Αθήνα)


Επιτροπή αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛ.ΠΕ. - Διαρκής κίνηση Χαϊδαρίου - Korydallos.blogspot.com - ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου - Παναττικό δίκτυο κινημάτων πόλης - Περιβαλλοντικός φυσιολατρικός σύλλογος Περιστερίου - Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια

Κατεβάστε το αρχείο της πρόσκλησης

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Παρέμβαση πολιτών για την ενέργεια

Δελτίο τύπου

Δημόσια παρέμβαση για τα ζητήματα της ενέργειας, με έμφαση στην ηλεκτροπαραγωγή, επιχειρούν φορείς και κινήσεις πολιτών, οι οποίοι έχουν συνδέσει τη δράση τους με πλήθος ενεργειακών δραστηριοτήτων και τις επιπτώσεις τους, σε όλη τη χώρα. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σαν συνέχεια της συνάντησης εκπροσώπων τους, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου 2009, στην Αθήνα και σαν επιστέγασμα μιας σταθερής σχέσης ενημέρωσης, ανταλλαγής εμπειριών και αλληλοϋποστήριξης, η οποία γίνεται καθημερινά και πιο ουσιαστική.

Με την παρέμβασή μας θέλουμε να υπογραμμίσουμε, με τον πιο σαφή τρόπο:

· Την απόφασή μας να συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε σε όλα τα μέτωπα των ενεργειακών εξελίξεων, είτε αυτές αφορούν τοπικές δραστηριότητες και τις επιπτώσεις τους, είτε αφορούν παρεμβάσεις σε εθνική κλίμακα και μακροχρόνιους σχεδιασμούς
· Τη διάθεσή μας να διεκδικήσουμε σαν τοπικές κοινωνίες και σαν κοινότητες ευαισθητοποιημένων – ενεργών πολιτών το ρόλο που μας αντιστοιχεί στις διαδικασίες λήψης των όποιων αποφάσεων, μακριά από οποιαδήποτε παθητική ή μοιρολατρική αντίληψη και στάση
· Την πρόθεσή μας να αναζητήσουμε και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ευρύτερου κινήματος για τα ζητήματα της ενέργειας, που θα συνενώνει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται. Ενός κινήματος που θα ενσωματώνει στη δράση του και τους ευρύτερα αποδεκτούς στόχους του διεθνούς περιβαλλοντικού κινήματος, για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη γενναία συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο

Η χρονική στιγμή, κατά την οποία εκδηλώνεται η πρωτοβουλία μας, σημαδεύεται από μια σειρά σημαντικά γεγονότα, όπως: η κυβερνητική αναδίπλωση στο θέμα του λιθάνθρακα, τα απανωτά περιβαλλοντικά “επεισόδια” στις λιγνιτικές μονάδες, η εξαγγελία νέων λιγνιτικών μονάδων, οι επεκτάσεις λιγνιτωρυχείων και οι αναγκαστικές μετεγκαταστάσεις οικισμών, η διαφαινόμενη ραγδαία και ανεξέλεγκτη στροφή σε μονάδες φυσικού αερίου, η επιμονή στην προσπάθεια εξωραϊσμού της πυρηνικής ενέργειας, τα προβλήματα στην αξιοποίηση των ΑΠΕ, η συνέχιση της λογικής των μεγάλων φραγμάτων, οι επεκτάσεις των μονάδων διύλισης πετρελαίου. Τα γεγονότα αυτά διαδραματίζονται μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές σκηνικό για το περιβάλλον και για το μέλλον του πλανήτη, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου και των κλιματικών αλλαγών που αυτό συνεπάγεται. Φαινόμενα και αλλαγές που οφείλονται, κατά κύριο λόγο, στις κάθε είδους ενεργειακές δραστηριότητες.

Όλα αυτά ένα πράγμα υπαγορεύουν: μια ριζική στροφή στη λογική με την οποία χαράσσεται και υλοποιείται η ενεργειακή πολιτική. Μπορεί το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής να δήλωσε, πρόσφατα, ότι αδυνατεί να διαμορφώσει (πριν το φθινόπωρο) πρόταση για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Από την πλευρά μας, χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες ότι καλύπτουμε αυτό το κενό, αισθανόμαστε την υποχρέωση να δώσουμε στη δημοσιότητα ένα βασικό κορμό εκτιμήσεων και προτάσεων, που αποτελούν το συμπύκνωμα των επιμέρους εμπειριών μας.

Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουμε να ανατροφοδοτήσουμε έναν ευρύτερο διάλογο για τα ζητήματα της ενέργειας, να συνδέσουμε τις δραστηριότητές μας με τους προβληματισμούς άλλων πρωτοβουλιών (για τη φυσιογνωμία των πόλεων, το συγκοινωνιακό και τις μετακινήσεις, την ποιότητα των κτιριακών κατασκευών, τα καταναλωτικά πρότυπα και μοντέλα κλπ.), προκαλώντας την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση περισσότερων συμπολιτών μας. Καλούμε τους φορείς και τις συλλογικότητες, που έχουν έναν αντίστοιχο προβληματισμό, να συνυπογράψουν το κείμενο που δημοσιοποιούμε σήμερα και να συμβάλλουν σε μια συλλογική προσπάθεια επεξεργασίας ενός εναλλακτικού ενεργειακού μοντέλου.

21/4/2009

Οι φορείς και κινήσεις πολιτών:

Αντιπυρηνικό παρατηρητήριο Μεσογείου

Οικο-δίκτυο Δυτικής Μακεδονίας
Οικολογική κίνηση Κοζάνης
Οικολογική κοινωνική - παρέμβαση Πτολεμαΐδας
Σύλλογος για την καταπολέμηση της ανεργίας και για την ανάπτυξη Αγ. Δημητρίου – Ρυακίου
Σύλλογος περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής δήμου Δημ. Υψηλάντη
Σύλλογος πληττομένων Μαυροπηγής

Δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Αιγαίου

Σύλλογος προστασίας Αράχθου
Πανελλαδική κίνηση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου
Περιβαλλοντική οργάνωση “Αχελώου ρους”

Επιτροπή αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

Ενεργοί πολίτες Εύβοιας
Ένωση Ταμυναίων πολιτών "Παρέμβαση" (Αλιβέρι)
Παναιτωλοακαρνανικό μέτωπο
Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια
Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού
Πρωτοβουλία πολιτών Θεσσαλονίκης ενάντια στο λιθάνθρακα
Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος περιοχής Αλιβερίου
Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον
Πολίτες κατά του λιθάνθρακα

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης

Κάλεσμα για δράση ενάντια στη συνάντηση κορυφής της Αθήνας

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ 2009

Η συλλογικότητα F.A.R.M.A. καλεί όλες τις συλλογικότητες, στέκια, καταλήψεις, πρωτοβουλίες κατοίκων και όσους/ες ενδιαφέρονται να μαζευτούμε για να κουβεντιάσουμε συγκέντρωση-δράση για την προπαρασκευαστική συνάντηση κορυφής στην Αθήνα, που θα γίνει στις 12 και 13 Μαΐου στο ξενοδοχείο Hilton στα πλαίσια της παγκόσμιας συνόδου για το κλίμα το Δεκέμβρη του 2009 στην Κοπεγχάγη.

Ο σκοπός του συνεδρίου θα είναι η προώθηση της πράσινης οικονομίας, στα πλαίσια ενός καπιταλισμού που πρασινίζει ως λύση για την έξοδο από την οικονομική και την κλιματική κρίση. Οι ομιλητές θα είναι κορυφαίοι εκπρόσωποι από κάθε μορφής εξουσίας, όπως πολιτικοί, οικονομολόγοι, επιχειρηματίες, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και ΜΚΟ. Κύριο θέμα θα είναι η προώθηση των επενδύσεων σε ‘πράσινες λύσεις’ στον χώρο της Μεσόγειου, η ασφάλεια στην παροχή ενέργειας και η προώθηση “εναλλακτικών” τεχνολογιών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η πυρηνική ενέργεια και η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα γνωστή ως “καθαρός άνθρακας”.

Η προετοιμασία για την σύνοδο κορυφής στην Κοπεγχάγη από την μεριά της κυριαρχίας, έχει ήδη αρχίσει! Μια σύνοδος κλειδί, όπου θα προβληθεί από τα ΜΜΕ ως η μεγάλη και η μοναδική μας ευκαιρία απέναντι στην οικονομική και κλιματική κρίση αλλά στην ουσία θα κρίνει το οικονομικό αλισβερίσι για το περιβάλλον μετά το 2012, οπότε και λήγει η συνθήκη του Κιότο, ανανεώνοντας ταυτόχρονα το κοινωνικό προφίλ του συστήματος και ξαναβρίσκοντας την πολυπόθητη συναίνεση.

Η συνάντηση θα γίνει στο Αυτόνομο στέκι (Ισαύρων και Ζωοδόχου Πηγής) 30 Απριλίου 2009 ώρα 20.00

Συλλογικότητα F.A.R.M.A.
Farmazapatista.blogspot.com

Πληροφορίες για το Athens Summit 2009 στο
http://www.ftglobalevents.com/athenssummit/overview.asp

Σάββατο 4 Απριλίου 2009

2μερο πειραματισμού και συζητήσεων, συλλογική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην κατάληψη του κτήματος Πραποπούλου, ξεκινάει ένα πείραμα συλλογικής ιδιοκτησίας και αυτοδιαχείρισης των πηγών παραγωγής ενέργειας, επιθυμώντας την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών.

Σάββατο 4/4
11:00 Συλλογική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μεταφορά τεχνογνωσίας
19:00 Αυτομορφωτικό σεμινάριο για τη λειτουργία φωτοβολταϊκών και τον τρόπο μελέτης της εγκατάστασης του

Κυριακή 5/5
11:00 Συλλογική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (...η συνέχεια)
19:00 Ενημέρωση: κάλεσμα για κλιματική δράση Κοπεγχάγη 2009, από τη συλλογικότητα F.A.R.M.A
Συζήτηση για τη ριζοσπαστική οικολογία και τον πράσινο καπιταλισμό

Στην κατεύθυνση της ενεργειακής αυτονομίας
Ο καπιταλισμός έχει μετατρέψει τον πλανήτη σε ασθενή που βαριανασαίνει. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ίσως του δώσουν μια ανάσα, με βασική προϋπόθεση η διαχείριση τους να γίνει από και για την κοινωνία. Η ενεργειακή αυτονομία είναι ένα από τα μέτωπα του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

Άλλαξε ο Μανωλιός...
Οι καπιταλιστές ήδη έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται τις φιλικότερες προς το περιβάλλον λύσεις για να αποκομίσουν κι άλλα κέρδη

...και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς
Οι ίδιες εταιρείες, κρατικοί και διακρατικοί σχηματισμοί που καταστρέφουν τον πλανήτη με τα ορυκτά καύσιμα και τη καλλιέργεια της απληστίας σε ενεργειακές ανάγκες, φορούν τώρα ένα πράσινο προσωπείο και παρουσιάζονται ως οικολογικά ευαίσθητες.

Μένει μόνο να συνειδητοποιήσουμε όλοι και όλες ότι η ίδια ιδεολογία της εκμετάλλευσης των ανθρώπων και της φύσης είναι αυτή που οδήγησε στην οικολογική καταστροφή και που αποκλείεται να την αντιστρέψει.

Να πάρουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργεια στα χέρια μας!

Κατάληψη κτήματος Πραποπούλου, Προφήτη Ηλία 49, Χαλάνδρι
protovouliaxalandriou.blogspot.com