Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Την Πέμπτη 19/2, ραντεβού στην Ελευσίνα



ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ απευθύνει η επιτροπή αγώνα ενάντια στις επεκτάσεις των ΕΛΠΕ, αναφέροντας:

“Η περιβαλλοντική επίθεση που δέχεται το Θριάσιο Πεδίο και συνολικά η Δυτική Αθήνα είναι ίσως η μεγαλύτερη και από την δεκαετία του 1960-1970. Η έκταση και ή ένταση της επίθεσης και ο συντονισμένος τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται, καταδεικνύει ότι για το κεφάλαιο και την κυβέρνηση η Δυτική Αττική είναι περιβαλλοντολογικά προγραμμένη. Το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης είναι τόσο μεγάλο που δυστυχώς δεν αφορά ένα πρόβλημα με τοπικές διαστάσεις αλλά ένα πρόβλημα τουλάχιστον του συνόλου της Αττικής.

Η απάντηση του περιβαλλοντικού κινήματος για να είναι νικηφόρα θα πρέπει να είναι ενιαία και να συνενώσει το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων και ομάδων πόλης στην κατεύθυνση της αποτροπής του εγκλήματος που επιχειρείται. Σας καλούμε να συμπαρασταθείτε στον αγώνα μας ενάντια στις επεκτάσεις των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) και να συμμετάσχετε στο συλλαλητήριο:


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στην Πλατεία Ηρώων Ελευσίνας
και ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ προς το διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ.
Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009, ώρα 11 π.μ.

Αφού θυμίσουμε ότι, ταυτόχρονα με την επέκταση των ΕΛΠΕ, έχει δρομολογηθεί και η κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 880 MW, από ΔΕΗ – Χαλυβουργική, παραθέτουμε το χρονικό των τελευταίων εξελίξεων, στο θέμα της επέκτασης, μέσα από πρόσφατη ανακοίνωνση της επιτροπής αγώνα:

Ισοπεδώνουν τα πάντα στον χώρο της ΟWENS - Σταματήστε τους, τώρα!

Τα ΕΛΠΕ (πρ. Πετρόλα) - σε εκτέλεση της οικοδομικής άδειας 370/08, που εξεδόθη από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας - ξεκίνησαν τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, που προορίζεται να υποδεχθεί το καταστροφικό έργο για το περιβάλλον της περιοχής μας. Τεράστιας κλίμακας χωματουργικές εργασίες ισοπεδώνουν έκταση 140 στρεμμάτων της πρώην Υαλουργίας Οwens, ενώ επιχειρείται αντίστοιχη επέμβαση στον Αιγιαλό και την Παραλία. Πάνω από 300.000 κ.μ. εκσκαφές και 128.000 κ. μ. επιχώσεις διαμορφώνουν το έδαφος, σε ύψος 11,70 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πρόκειται για την υποδομή που θα δεχτεί την εδαφική επέκταση του διυλιστηρίου με την δημιουργία 21 νέων μονάδων και δραστηριοτήτων. Σε απόσταση αναπνοής από τις αποθήκες εκρηκτικών υλών και πυρομαχικών της ΠΥΡΚΑΛ! Ταυτόχρονα διανοίγεται ένα τεράστιο όρυγμα τουλάχιστον 450 μέτρων μήκους, παράλληλα προς την ακτογραμμή, για να εξυπηρετήσει την κατασκευή 2 παραλιακών τοίχων εκ των οποίων ο ένας έχει ύψος πάνω από 8 μέτρα!

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ έχει καταγγείλει σε όλες τις αρμόδιες αρχές αυτή την πρωτοφανή επέμβαση στην ακτή. Κατά της οικοδομικής άδειας κατατέθηκαν 2 διαφορετικές αιτήσεις ακυρώσεως και αναστολής στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Μια από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ και μια από το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ).

Ο κ. Νομάρχης, δέσμιος πολιτικής διγλωσσίας, από τη μια έλεγε ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους τις επεκτάσεις και από την άλλη έδινε άδεια στον όμιλο προκειμένου να κάνει έναρξη εργασιών! Δεν επέτρεψε ούτε την συζήτηση του θέματος στο Νομαρχιακό συμβούλιο, επιβάλλοντας μια πρωτοφανή απαγόρευση για τα χρονικά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο να δούμε την Νομαρχία, εκπροσωπούμενη από δυο δικηγόρους, μαζί με πέντε δικηγόρους των ΕΛΠΕ, να υπερασπίζονται στο Διοικητικό Εφετείο, την έκδοση της οικοδομικής άδειας και να αξιώνουν να μην γίνει δεκτό το έννομο συμφέρον του Σωματείου Εργαζομένων της ΠΥΡΚΑΛ και των 21 κατοίκων, μελών της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ!

Ο κ. Δήμαρχος Ελευσίνας, παρότι είχε ρητά δεσμευτεί στην Επιτροπή Αγώνα ότι θα προσβάλει την οικοδομική άδεια, δεν το έπραξε. Το γεγονός αυτό αφήνει το Δήμαρχο Ελευσίνας πολιτικά εκτεθειμένο, τόσο για την μη υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης (96/07) του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας, όσο και για την αθέτηση της ρητής δέσμευσής του στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ. Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής είναι η αποδυνάμωση της προσφυγής στο Διοικητικό Εφετείο κατά της οικοδομικής άδειας.

Εμείς, ανεξάρτητα από τις αντιξοότητες που υπάρχουν, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα το δίκαιο αγώνα μας. Φέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας όπου προτείναμε πέντε θέσεις για την συνέχιση του αγώνα οι όποιες έγιναν δεκτές. Συνυπολογίζοντας όλες αυτές τις εξελίξεις καλούμε όλους να αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν χωρίς καμία χρονοτριβή στις παρακάτω ενέργειες:

· Η Νομαρχία να καταθέσει αίτηση αναστολής στο ΣτΕ κατά του ολέθριου σχεδίου επέκτασης του διυλιστηρίου.
· Η Νομαρχία να μην χορηγήσει καμία νέα οικοδομική άδεια - σύντομα θα τις ζητηθεί από τα ΕΛΠΕ (πρ. Πετρόλα).
· Ο Δήμος Ελευσίνας να υλοποιήσει τις αποφάσεις που έλαβε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκινώντας από την διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου μέσα στον Ιανουάριο.
· Η Νομαρχία και οι Δήμοι της περιοχής που κατέθεσαν προσφυγές στο ΣτΕ να συντονίσουν την δράση τους για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής.

Η Επιτροπή Αγώνα θα είναι παρούσα, στην πρώτη γραμμή του αγώνα, κινητοποιώντας τους πολίτες αλλά και δίνοντας ταυτόχρονα όλους τους δικαστικούς αγώνες για την αποτροπή των σχεδίων. Πρόκειται για αγώνα ζωής από τον όποιο δεν πρέπει να λείψει κανείς !

Οι “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” και οι “Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια” δηλώνουν την υποστήριξή τους στον αγώνα των κατοίκων του Θριασίου και θα είναι παρόντες στην κινητοποίησή τους.

Στείλτε τα δικά σας μηνύματα συμπαράστασης στο epitropiagona@gmail.com

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της επιτροπής αγώνα http://epitropiagona.blogspot.com/

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Όταν ένας αγώνας δικαιώνεται, ξεκινάμε δυνατότεροι τον επόμενο...

Οι τελευταίες μέρες σημαδεύτηκαν από τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης, δια στόματος του υπουργού ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, ότι εγκαταλείπεται η επιλογή της εγκατάστασης λιθανθρακικών μονάδων. Το γεγονός συνιστά μια μεγάλη επιτυχία του κινήματος κατά του λιθάνθρακα. Αυτό επισημάνθηκε και στο δελτίο τύπου των “Πολιτών κατά του λιθάνθρακα”. Παράλληλα, οι “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα” απευθύνθηκαν, με ανακοίνωσή τους σε όλους τους συμπολίτες μας που έδωσαν μαζί μας αυτή τη δύσκολη μάχη, την οποία και παραθέτουμε:

Όταν πριν από δύο, περίπου, χρόνια ξεκινούσε, στις περιοχές μας, η επέλαση της ΔΕΗ, εγχώριων και ξένων οικονομικών κολοσσών, για την εγκατάσταση μονάδων λιθάνθρακα, η ακύρωση, έστω και μιας, μονάδας φάνταζε σαν ένα τιτάνιο έργο. Από τότε, μέχρι σήμερα, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι …..

Ένα αυθόρμητο κίνημα πολιτών αναπτύχθηκε, συσπειρώνοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών. Μια σειρά πρωτόγνωρων, δυναμικών κινητοποιήσεων έφερε στην επιφάνεια το μέγεθος της επερχόμενης λαίλαπας του “κάρβουνου”. Από τη Βοιωτία (1/7/2007) στον Αστακό (14/7/2007), από τον Αλμυρό (28/1/2008) στη γέφυρα του Ρίου (24/2/2008), από την Καβάλα (27/2/2008) στο Μαντούδι (21/3/2008), από τη Λιβαδειά (16/5/2008) στη Λάρυμνα (5/6/2008), από την Αντίκυρα (13/7/2008) στην “πορεία ενέργειας” στη ΔΕΘ (6/9/2008), από το Αλιβέρι (19/10/2008) στον Αστακό (15/1/2009), και πάλι, στο Αλιβέρι (1/2/2009), οι πολίτες έκαναν αισθητή την παρουσία τους, δίνοντας μαθήματα κοινωνικής αντίστασης.

Έχοντας αποφύγει, από την πρώτη στιγμή, την πεπονόφλουδα του τοπικισμού και της αυτοαπομόνωσης (“αρκεί να φύγουν οι μονάδες από την περιοχή μας”) δώσαμε το πραγματικό στίγμα της επιλογής του λιθάνθρακα, σαν μιας κοινωνικά και περιβαλλοντικά επικίνδυνης λύσης, που θα στρεβλώσει, ακόμη περισσότερο, τον ενεργειακό σχεδιασμό ολόκληρης της χώρας, για πολλές δεκαετίες. Δημιουργήσαμε το δίκτυο “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, ήρθαμε σε επαφή και κοινές δράσεις με τις λιγνιτικές περιοχές, με επιτροπές αγώνα για άλλες ενεργειακές δραστηριότητες, από όλη την Ελλάδα, ευαισθητοποιήσαμε πρωτοβουλίες πολιτών στα μεγάλα αστικά κέντρα. Συντονιστήκαμε με άλλες παράλληλες δράσεις και προκαλέσαμε παρεμβάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτικών φορέων. Μιλήσαμε για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό και καταθέσαμε το δικό μας προβληματισμό για την ενέργεια, για την ανάπτυξη που επιθυμούμε, για το μέλλον των ανθρώπων και των τοπικών μας κοινωνιών.

Αυτό το μεγάλο μέτωπο, κατάφερε, σε πρώτη φάση, να ματαιώσει τις μονάδες των ΔΕΗ – RWE, σε Καβάλα ή Αλμυρό. Να παρεμποδίσει την αδειοδότηση των μονάδων στην Αντίκυρα, το Μαντούδι, το Αλιβέρι, τον Αστακό και τη Λάρυμνα. Για να φτάσουμε, σήμερα, να ακούμε, από επίσημα κυβερνητικά χείλη, τη διαβεβαίωση ότι ο λιθάνθρακας αποτελεί παρελθόν, για τα επόμενα, τουλάχιστον, χρόνια. Πρόκειται για μια περιφανή νίκη των πολιτών, που δεν ακυρώνει, απλά, μια πλευρά της ενεργειακής πολιτικής, αλλά σηματοδοτεί, κυρίως, το δικαίωμα των πολιτών να έχουν αποφασιστικό λόγο σε όσα τους αφορούν και τη ικανότητα να το επιβάλλουν.

Αυτή τη στιγμή της ικανοποίησης, δεν ξεχνάμε ότι το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού ξανανοίγει από την αρχή. Είναι ευκαιρία να γίνει τώρα ο ουσιαστικός δημόσιος διάλογος, που δεν έγινε ποτέ μέχρι τώρα. Έτσι ώστε:

• να υπάρξει σαφής και αιτιολογημένη αποτύπωση των πραγματικών (σημερινών και μελλοντικών) αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, με διάθεση αμφισβήτησης καθιερωμένων στρεβλών “αναπτυξιακών” προτύπων
• να εφαρμοστούν δεσμευτικές πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, γεγονός που μπορεί να διαφοροποιήσει ριζικά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας
• να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα σκληρή πραγματικότητα των λιγνιτικών περιοχών και να εφαρμοστεί σχέδιο σταδιακής απεξάρτησης από το λιγνίτη
• να υπάρξει κατηγορηματική απόρριψη της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, σαν εναλλακτικής λύσης και, μάλιστα, “πράσινης”
• να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη χρήση του φυσικού αερίου (το νέο εφεύρημα), καθώς και η δημιουργία ενός νέου τεράστιου ενεργειακού κέντρου, σαν αυτό που έχει αρχίσει να υλοποιείται στην περιοχή της ανατολικής Στερεάς και, ιδιαίτερα, της Βοιωτίας
• να ανοίξει μια ολοκληρωμένη συζήτηση, μέσα στην κοινωνία, για την αξιοποίηση των ΑΠΕ, έτσι ώστε οι οποιεσδήποτε αποφάσεις να παίρνονται με την προϋπόθεση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, να έχουν τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, να μην παραβιάζουν τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης και να είναι προσαρμόσιμες, στο μέγιστο βαθμό, στο φυσικό τοπίο

Σε όσους θα περίμεναν να γυρίσουμε, τώρα, στους καναπέδες μας έχουμε να πούμε τούτο: σήμερα δεν είμαστε όπως χθες. Τίποτα δεν είναι όπως χθες. Μέσα από το σκληρό αγώνα που δώσαμε, ωριμάσαμε σαν πολίτες και σαν συλλογικότητες. Ενηλικιωθήκαμε. Νοιώθουμε την ανάγκη και έχουμε την ικανότητα να συνεχίσουμε να μιλάμε δημόσια και δυνατά. Να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να κατοχυρώσουμε αυτά που έχουμε, ήδη, πετύχει και για να κερδίσουμε και άλλα. Για τα προβλήματα, ενεργειακά και μη, που συνεχίζουν να ταλανίζουν τις περιοχές μας και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Στο πλευρό, ιδιαίτερα, εκείνων που μας “άνοιξαν τα μάτια” και που συνεχίζουν να βιώνουν τη σκληρή εμπειρία του λιγνίτη.

Ο αγώνας συνεχίζεται !

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Ο ενεργειακός τυφώνας χτυπά την πόρτα της Αττικής

Τα τελευταία χρόνια (με ιδιαίτερη ένταση τα δύο τελευταία) μια δίνη ενεργειακών δραστηριοτήτων απειλεί να παρασύρει πολλές περιοχές της χώρας. Με πρόσχημα τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, επιχειρείται ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, με κύριο χαρακτηριστικό την επιμονή στα ορυκτά καύσιμα, το λιγνίτη, τον εισαγόμενο λιθάνθρακα και το φυσικό αέριο. Αγνοώντας τα τεράστια περιθώρια της εξοικονόμησης ενέργειας και της ορθολογικής αξιοποίησης των ΑΠΕ, πολιτεία και οικονομικά συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας επιμένουν σε ένα “αναπτυξιακό” μοντέλο ενεργοβόρο και ρυπογόνο. Παρουσιάζουν διογκωμένες και πλασματικές ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν τις πραγματικές αιτίες αυτής της πολιτικής, που δεν είναι άλλες από την επιθετική τάση μεγάλων οικονομικών συγκροτημάτων να επεκταθούν στον τομέα της ενέργειας, αξιοποιώντας το καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας.

Σχετικά πρόσφατα, άρχισε να καλλιεργείται πάλι ο μύθος της πυρηνικής ενέργειας, μέσα από μια συστηματική επικοινωνιακή δραστηριότητα και πίεση να ανοίξει η συζήτηση για τη χρησιμότητα εισαγωγής της στο ενεργειακό μείγμα. Το λιθαράκι της, σε αυτή την καμπάνια παραπληροφόρησης, έσπευσε να βάλει και η επιτροπή ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, προσδίδοντάς της και το απαραίτητο ακαδημαϊκό κύρος. Η πρόσφατη κρίση στην τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο αξιοποιήθηκε για να ενισχύσει της απόψεις των υποστηρικτών του λιθάνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας. Κανείς, όμως, από αυτούς δεν μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει γιατί εξακολουθούν να χορηγούνται αφειδώς άδειες για νέες μονάδες φυσικού αερίου.

Αφορούν τους πολίτες της Αττικής οι ενεργειακές δραστηριότητες;

Σε μια περίοδο που η Αττική δέχεται ισχυρή πίεση σε ζητήματα καταπάτησης ελεύθερων χώρων (π.χ. Ελαιώνας), ανεξέλεγκτης επέκτασης βιομηχανικών δραστηριοτήτων (Θριάσιο, Σκαραμαγκάς), υποβάθμισης των ορεινών όγκων (αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό, Πάρνηθα, Ποικίλο όρος) τι μπορεί να σημαίνουν τα ζητήματα της ενέργειας και πόσο μπορούν να αποτελούν σημείο ενδιαφέροντος του απλού πολίτη; Ας δούμε κάποιες πλευρές:

· οι ρυπογόνες ενεργειακές δραστηριότητες αποτελούν πρωτεύοντα παράγοντα για τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου και πρόκλησης κλιματικών αλλαγών. Ταυτόχρονα, σε πολλές περιπτώσεις, είναι πηγές και τοπικής ρύπανσης του αέρα και του υδάτινου περιβάλλοντος, με παράλληλη κατασπατάληση υδατικών πόρων. Τις επιπτώσεις αυτές θα τις νοιώσουν πιο έντονα οι κάτοικοι περιοχών μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού, όπως του λεκανοπέδιου της Αττικής, που έχουν, ήδη, τεράστια προβλήματα ρύπων.

· στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής λειτουργούν, για πάρα πολλά χρόνια, μεγάλες μονάδες της ΔΕΗ, με καύσιμο φυσικό αέριο και μαζούτ, στο Λαύριο (1.500 MW) και στο Κερατσίνι (360 MW). Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου στο Θριάσιο (880 MW, ΔΕΗ – Χαλυβουργική), στη Ν. Πέραμο Μεγάρων (390 MW, Ελληνικά Πετρέλαια) και στους Αγίους Θεοδώρους (396 MW, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ – Μυτιληναίος). Δεν ξεχνάμε ακόμη, πως παράπλευρες ενεργειακές δραστηριότητες (κέντρο υπερυψηλής τάσης στον Υμηττό, κέντρο διανομής στο Σχιστό) ταλαιπωρούν για χρόνια τους κατοίκους μεγάλων περιοχών.

· οι γειτονικές περιοχές της Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας εξελίσσονται στο νέο μεγάλο ενεργειακό κέντρο της χώρας με 4 νέες μονάδες λιθάνθρακα 2.660 MW και 11 νέες μονάδες φυσικού αερίου 4.145 MW. Μαζί με τις νέες μονάδες της Αττικής φτάνουν τα 8.470 MW, όταν οι υπάρχοντες θερμοηλεκτρικοί σταθμοί όλης της χώρας έχουν ισχύ 10.200 MW.

· η Αττική, και ειδικότερα το λεκανοπέδιο, είναι η πιο ενεργοβόρα περιοχή της χώρας και, κατά συνέπεια, αυτό που συμβαίνει εδώ είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις κεντρικές επιλογές στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Με άλλα λόγια ο τρόπος ζωής μας, οι κατοικίες μας, τα κτίρια, οι μεταφορές μας συμβάλλουν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση πλήθους περιοχών της χώρας, αλλά και της ίδιας της Αττικής.

· τέλος, κεντρικές επιλογές στον ενεργειακό σχεδιασμό, όπως η πυρηνική ενέργεια ή η εμμονή σε εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα (λιθάνθρακας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο) θα σημαδέψουν ανεξίτηλα, για τις επόμενες δεκαετίες, το ενεργειακό και περιβαλλοντικό πρόσωπο της χώρας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είμαστε πεισμένοι ότι οι πολίτες της Αττικής έχουμε σοβαρούς λόγους να σκύψουμε και να ασχοληθούμε συστηματικά με τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Όχι σαν μια, απλά, χρήσιμη δραστηριότητα, αλλά σαν μια απαραίτητη δραστηριότητα.

Οι “Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια” είμαστε μια ανοιχτή πρωτοβουλία πολιτών, που έχοντας παρακινηθεί από τις μεγάλες κινητοποιήσεις, των τελευταίων δύο χρόνων, κατά του λιθάνθρακα, αποφασίσαμε να καταθέσουμε τη δική μας συμβολή, διερευνώντας τους τρόπους και τα μέσα, με τα οποία οι πολίτες των μεγαλουπόλεων θα συνδέσουν τις δραστηριότητές τους με ένα, υπό διαμόρφωση, πανελλαδικό ρεύμα αμφισβήτησης των κυρίαρχων επιλογών στην ενέργεια. Λειτουργώντας με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, προσπαθούμε να επικεντρώσουμε τις δράσεις μας στα εξής ζητήματα:

· στην ανάδειξη και υποστήριξη εκείνων των τοπικών δράσεων που σχετίζονται με συγκεκριμένες ενεργειακές δραστηριότητες στην περιοχή της Αττικής.

· στην προσπάθεια να εμπλουτιστεί η δράση των ποικιλόμορφων κοινωνικών δραστηριοτήτων, που αναπτύσσονται από τις διάφορες συλλογικότητες, με την ενεργειακή πτυχή τους.

· να αναδείξουμε και να συνδέσουμε μια σειρά από συλλογικές διεκδικήσεις (ελεύθεροι χώροι, πολεοδομικές ρυθμίσεις, συγκοινωνιακό, ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων, περιορισμός των ρύπων κλπ.) με τις γενικότερες διεκδικήσεις στον ενεργειακό σχεδιασμό.

· να συμβάλλουμε στην τεκμηρίωση των διεκδικήσεων, στην μελέτη και προβολή εναλλακτικών μοντέλων στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, στην αμφισβήτηση, θεωρητική και πρακτική, του κυρίαρχου μοντέλου ανάπτυξης.

· στη δημιουργία ενός ευρύτερου κινήματος για τα ζητήματα της ενέργειας, διαδικασία που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη, και με τη συστηματική δράση του πανελλαδικού δικτύου κινήσεων πολιτών “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, στο οποίο και συμμετέχουμε.

Καλούμε, όσους συμμερίζονται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας να έρθουν σε επαφή μαζί μας, να πάρουν μέρος στις προσεχείς μας συναντήσεις, καταθέτοντας τις δικές τους σκέψεις, ιδέες και προτάσεις, πάνω σε ένα ζήτημα, όπως αυτό της ενέργειας, που είναι, και θα γίνει ακόμη περισσότερο, κεντρικό στοιχείο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ταυτότητας των σύγχρονων κοινωνιών.


Αθήνα, 6/2/2009


“Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια”

http://att-energy.blogspot.com/
e-mail: attiki.energy@yahoo.com
τηλ. επικοινωνίας: 6942984299