Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Τα κινήματα πόλης συναντούν το κίνημα ενέργειας


Ανοιχτή πρόσκληση στις κινήσεις πολιτών και τους ενδιαφερόμενους πολίτες απευθύνει η κίνηση Πολίτες της Αττικής για την Ενέργεια, για έναν ουσιαστικό διάλογο για τα ζητήματα του ενεργειακού σχεδιασμού και των εναλλακτικών λογικών στην αντιμετώπισή του. Παραθέτουμε το κείμενο – πρόσκληση:

Σε μια περίοδο που το ενεργειακό ζήτημα, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ανάγεται σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, στην Ελλάδα επιχειρείται να προωθηθεί ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός, μακριά από την κοινωνία μεν, σε σαφή αντικοινωνική και αντιπεριβαλλοντική κατεύθυνση δε. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις μαχητικές αντιδράσεις των πολιτών, στις περιοχές που σχεδιάζονται οι νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες.

Οι Πολίτες της Αττικής για την Ενέργεια, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα του ενεργειακού σχεδιασμού, και της ενέργειας γενικότερα, πρωτίστως ως κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα καλούμε σε κοινή δράση όλους όσους αμφισβητούν το σημερινό ενεργειακό μοντέλο. Ειδικότερα, οι κάτοικοι της Αττικής, της πιο ενεργοβόρας περιοχής της χώρας, οφείλουμε να παρέμβουμε σε ζητήματα σαν αυτό, που συνδέονται άμεσα με την ποιότητα της ζωής μας και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Με αυτό το σκεπτικό συμπορευόμαστε με τις κινήσεις των πολιτών, που συμμετέχουν στο δίκτυο των Πολιτών κατά του λιθάνθρακα και δηλώσαμε παρόντες στο “μπλοκ ενέργειας”, στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ., μαζί με τους πολίτες των περιοχών του λιγνίτη, που έχουν ανοίξει τα δικά τους μέτωπα.

Για να αντιτάξουμε τη δική μας εναλλακτική λογική απέναντι στην κουλτούρα της υπερπαραγωγής - υπερκατανάλωσης ενέργειας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, για να οργανώσουμε την παρέμβασή μας στο διάλογο για τον ενεργειακό σχεδιασμό, δίνοντάς του την κοινωνική διάσταση που οφείλει να έχει, καλούμε όλους τους φορείς και τις κινήσεις πολιτών και όλους όσους ευαισθητοποιούνται στο ζήτημα της χρήσης της ενέργειας σε:

ανοιχτή συνέλευση,
την Τρίτη, 7 Οκτώβρη, 8.30 μ.μ.
στο Nosotros, Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια

Για να δώσουμε τη δική μας απάντηση στο ερώτημα: Ενέργεια, για τι και για ποιόν;

Πολίτες της Αττικής για την Ενέργεια
http://att-energy.blogspot.com/
attiki.energy@yahoo.com

1 σχόλιο:

Aristophanes of Aegina είπε...

Η σημαντικότερη πηγή ενέργειας για μας, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.
Δηλαδή πριν εφαρμόσουμε και πριν προτείνουμε ως ενεργειακοί σύμβουλοι τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τις οικολογικές παρεμβάσεις σε ένα κτίριο, εξετάζουμε αν μπορούμε να κάνουμε πρώτα κάποιο ενεργειακό νοικοκύρεμα.
Προηγείται λοιπόν η ενεργειακή διάγνωση για να δούμε πού και πώς καταναλώνεται η ενέργεια που εισάγεται σε ένα κτίριο.
Ως γνωστό στα κτίρια απορροφούν το 40% της κατανάλωσης ενέργειας και συμβάλλουν τα μέγιστα στους ρύπους στο αστικό περιβάλλον.
Ο στόχος με την Ενεργειακή Διάγνωση , είναι να δούμε αν έχουμε σπατάλες ενέργειας , και η μελέτη εξοικονόμηση ενέργειας αυτό κάνει, εντοπίζει και μειώνει τις απώλειες. Καταγράφοντας λοιπόν τις χρήσεις της ενέργειας πού γίνονται, εντοπίζουμε πού γίνετε κακή χρήση ενέργειας.
Για μας η εξοικονόμηση ενέργειας έχει δύο όψεις.
την τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας και
την αλλαγή νοοτροπία ενεργειακής συμπεριφοράς.
Για παράδειγμα, το να έχουμε αναμμένα τα καλοριφέρ και να ανοίγουμε τα παράθυρα σημαίνει ότι δεν έχουμε καταλάβει πόσο επιβαρύνει την τσέπη μας αλλά και το περιβάλλον αυτή η κίνηση που κάνουμε. Από αυτή τη μη ενεργειακή παιδεία απορρέει και το σημαντικότερο μέρος των απωλειών.
Πρέπει να αλλάξουμε ενεργειακή συμπεριφορά. Δηλαδή το να αφήνουμε αναμμένα φώτα, συσκευές να δουλεύουν χωρίς να υπάρχει λόγος. (π.χ. θερμοσίφωνες , κουζίνα T.V. κλπ)
Σπαταλάμε ενέργεια, μην ξέροντας ότι κάπου, στην πηγή παραγωγής, επιβαρύνεται σημαντικά το περιβάλλον. Μπορεί τώρα αν έχουμε όλα τα φώτα αναμμένα να μην καταλαβαίνουμε ότι αυτό κοστίζει πολλά κιλά ή και τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην Πτολεμαΐδα ή στην Μεγαλόπολη και γενικότερα στον πλανήτη. Με βάση την αρχή της οικολογίας άλλωστε πρέπει να σκεφτόμαστε σφαιρικά και να δρούμε τοπικά.
Σε αυτό το πλαίσιο κάνουμε μία προσπάθεια και δημιουργήσαμε το δίκτυο Energy.Net (www.energy.net.gr ) που απευθύνεται σε πρώτη φάση σε μηχανικούς και σε συμβούλους ενέργειας αλλά και σε καταναλωτές. Προσπαθούμε να δικτυώσουμε ανθρώπους που είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ενέργειας, ανθρώπους που έχουν οικολογικές ανησυχίες, ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά και όχι μόνο, με τα θέματα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και τους δίνουμε την κατάλληλη υποδομή , τις πληροφορίες και τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορούν να κάνουν αυτό που αποκαλούμε, Ενεργειακή Διάγνωση.

Καλούμε λοιπόν κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετέχει στο δίκτυο Energy.Net (www.energy.net.gr ) με τελικό στόχο να ελλατώσουμε την εξάρτησή μας από οποιαδήποτε πηγή ενέργειας.-

Γρηγόρης Μαλτέζος,
Ενεργειολόγος μηχανικός
maltezos(@)gmail.com
tel.:6932.313.108