Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Ο ενεργειακός τυφώνας χτυπά την πόρτα της Αττικής

Τα τελευταία χρόνια (με ιδιαίτερη ένταση τα δύο τελευταία) μια δίνη ενεργειακών δραστηριοτήτων απειλεί να παρασύρει πολλές περιοχές της χώρας. Με πρόσχημα τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, επιχειρείται ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, με κύριο χαρακτηριστικό την επιμονή στα ορυκτά καύσιμα, το λιγνίτη, τον εισαγόμενο λιθάνθρακα και το φυσικό αέριο. Αγνοώντας τα τεράστια περιθώρια της εξοικονόμησης ενέργειας και της ορθολογικής αξιοποίησης των ΑΠΕ, πολιτεία και οικονομικά συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας επιμένουν σε ένα “αναπτυξιακό” μοντέλο ενεργοβόρο και ρυπογόνο. Παρουσιάζουν διογκωμένες και πλασματικές ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν τις πραγματικές αιτίες αυτής της πολιτικής, που δεν είναι άλλες από την επιθετική τάση μεγάλων οικονομικών συγκροτημάτων να επεκταθούν στον τομέα της ενέργειας, αξιοποιώντας το καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας.

Σχετικά πρόσφατα, άρχισε να καλλιεργείται πάλι ο μύθος της πυρηνικής ενέργειας, μέσα από μια συστηματική επικοινωνιακή δραστηριότητα και πίεση να ανοίξει η συζήτηση για τη χρησιμότητα εισαγωγής της στο ενεργειακό μείγμα. Το λιθαράκι της, σε αυτή την καμπάνια παραπληροφόρησης, έσπευσε να βάλει και η επιτροπή ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, προσδίδοντάς της και το απαραίτητο ακαδημαϊκό κύρος. Η πρόσφατη κρίση στην τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο αξιοποιήθηκε για να ενισχύσει της απόψεις των υποστηρικτών του λιθάνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας. Κανείς, όμως, από αυτούς δεν μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει γιατί εξακολουθούν να χορηγούνται αφειδώς άδειες για νέες μονάδες φυσικού αερίου.

Αφορούν τους πολίτες της Αττικής οι ενεργειακές δραστηριότητες;

Σε μια περίοδο που η Αττική δέχεται ισχυρή πίεση σε ζητήματα καταπάτησης ελεύθερων χώρων (π.χ. Ελαιώνας), ανεξέλεγκτης επέκτασης βιομηχανικών δραστηριοτήτων (Θριάσιο, Σκαραμαγκάς), υποβάθμισης των ορεινών όγκων (αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό, Πάρνηθα, Ποικίλο όρος) τι μπορεί να σημαίνουν τα ζητήματα της ενέργειας και πόσο μπορούν να αποτελούν σημείο ενδιαφέροντος του απλού πολίτη; Ας δούμε κάποιες πλευρές:

· οι ρυπογόνες ενεργειακές δραστηριότητες αποτελούν πρωτεύοντα παράγοντα για τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου και πρόκλησης κλιματικών αλλαγών. Ταυτόχρονα, σε πολλές περιπτώσεις, είναι πηγές και τοπικής ρύπανσης του αέρα και του υδάτινου περιβάλλοντος, με παράλληλη κατασπατάληση υδατικών πόρων. Τις επιπτώσεις αυτές θα τις νοιώσουν πιο έντονα οι κάτοικοι περιοχών μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού, όπως του λεκανοπέδιου της Αττικής, που έχουν, ήδη, τεράστια προβλήματα ρύπων.

· στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής λειτουργούν, για πάρα πολλά χρόνια, μεγάλες μονάδες της ΔΕΗ, με καύσιμο φυσικό αέριο και μαζούτ, στο Λαύριο (1.500 MW) και στο Κερατσίνι (360 MW). Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου στο Θριάσιο (880 MW, ΔΕΗ – Χαλυβουργική), στη Ν. Πέραμο Μεγάρων (390 MW, Ελληνικά Πετρέλαια) και στους Αγίους Θεοδώρους (396 MW, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ – Μυτιληναίος). Δεν ξεχνάμε ακόμη, πως παράπλευρες ενεργειακές δραστηριότητες (κέντρο υπερυψηλής τάσης στον Υμηττό, κέντρο διανομής στο Σχιστό) ταλαιπωρούν για χρόνια τους κατοίκους μεγάλων περιοχών.

· οι γειτονικές περιοχές της Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας εξελίσσονται στο νέο μεγάλο ενεργειακό κέντρο της χώρας με 4 νέες μονάδες λιθάνθρακα 2.660 MW και 11 νέες μονάδες φυσικού αερίου 4.145 MW. Μαζί με τις νέες μονάδες της Αττικής φτάνουν τα 8.470 MW, όταν οι υπάρχοντες θερμοηλεκτρικοί σταθμοί όλης της χώρας έχουν ισχύ 10.200 MW.

· η Αττική, και ειδικότερα το λεκανοπέδιο, είναι η πιο ενεργοβόρα περιοχή της χώρας και, κατά συνέπεια, αυτό που συμβαίνει εδώ είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις κεντρικές επιλογές στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Με άλλα λόγια ο τρόπος ζωής μας, οι κατοικίες μας, τα κτίρια, οι μεταφορές μας συμβάλλουν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση πλήθους περιοχών της χώρας, αλλά και της ίδιας της Αττικής.

· τέλος, κεντρικές επιλογές στον ενεργειακό σχεδιασμό, όπως η πυρηνική ενέργεια ή η εμμονή σε εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα (λιθάνθρακας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο) θα σημαδέψουν ανεξίτηλα, για τις επόμενες δεκαετίες, το ενεργειακό και περιβαλλοντικό πρόσωπο της χώρας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είμαστε πεισμένοι ότι οι πολίτες της Αττικής έχουμε σοβαρούς λόγους να σκύψουμε και να ασχοληθούμε συστηματικά με τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Όχι σαν μια, απλά, χρήσιμη δραστηριότητα, αλλά σαν μια απαραίτητη δραστηριότητα.

Οι “Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια” είμαστε μια ανοιχτή πρωτοβουλία πολιτών, που έχοντας παρακινηθεί από τις μεγάλες κινητοποιήσεις, των τελευταίων δύο χρόνων, κατά του λιθάνθρακα, αποφασίσαμε να καταθέσουμε τη δική μας συμβολή, διερευνώντας τους τρόπους και τα μέσα, με τα οποία οι πολίτες των μεγαλουπόλεων θα συνδέσουν τις δραστηριότητές τους με ένα, υπό διαμόρφωση, πανελλαδικό ρεύμα αμφισβήτησης των κυρίαρχων επιλογών στην ενέργεια. Λειτουργώντας με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, προσπαθούμε να επικεντρώσουμε τις δράσεις μας στα εξής ζητήματα:

· στην ανάδειξη και υποστήριξη εκείνων των τοπικών δράσεων που σχετίζονται με συγκεκριμένες ενεργειακές δραστηριότητες στην περιοχή της Αττικής.

· στην προσπάθεια να εμπλουτιστεί η δράση των ποικιλόμορφων κοινωνικών δραστηριοτήτων, που αναπτύσσονται από τις διάφορες συλλογικότητες, με την ενεργειακή πτυχή τους.

· να αναδείξουμε και να συνδέσουμε μια σειρά από συλλογικές διεκδικήσεις (ελεύθεροι χώροι, πολεοδομικές ρυθμίσεις, συγκοινωνιακό, ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων, περιορισμός των ρύπων κλπ.) με τις γενικότερες διεκδικήσεις στον ενεργειακό σχεδιασμό.

· να συμβάλλουμε στην τεκμηρίωση των διεκδικήσεων, στην μελέτη και προβολή εναλλακτικών μοντέλων στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, στην αμφισβήτηση, θεωρητική και πρακτική, του κυρίαρχου μοντέλου ανάπτυξης.

· στη δημιουργία ενός ευρύτερου κινήματος για τα ζητήματα της ενέργειας, διαδικασία που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη, και με τη συστηματική δράση του πανελλαδικού δικτύου κινήσεων πολιτών “Πολίτες κατά του λιθάνθρακα”, στο οποίο και συμμετέχουμε.

Καλούμε, όσους συμμερίζονται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας να έρθουν σε επαφή μαζί μας, να πάρουν μέρος στις προσεχείς μας συναντήσεις, καταθέτοντας τις δικές τους σκέψεις, ιδέες και προτάσεις, πάνω σε ένα ζήτημα, όπως αυτό της ενέργειας, που είναι, και θα γίνει ακόμη περισσότερο, κεντρικό στοιχείο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ταυτότητας των σύγχρονων κοινωνιών.


Αθήνα, 6/2/2009


“Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια”

http://att-energy.blogspot.com/
e-mail: attiki.energy@yahoo.com
τηλ. επικοινωνίας: 6942984299

Δεν υπάρχουν σχόλια: