Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Όλο το Θριάσιο στο πόδι

Η ενεργειακή φρενίτιδα των τελευταίων χρόνων αγκαλιάζει, πλέον, ασφυκτικά και την Αττική. Δεν είναι μόνο οι σχεδιαζόμενες μονάδες λιθάνθρακα, ούτε η απειλητική προοπτική της δημιουργίας ενός νέου, τεράστιου ενεργειακού κέντρου, στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας (με πρόβλεψη για 4 νέες μονάδες λιθάνθρακα και 11 νέες μονάδες φυσικού αερίου. Δεν είναι, επίσης μόνο οι υπάρχουσες μονάδες του Λαυρίου και του Κερατσινίου.

Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθούν μια τεράστια μονάδα φυσικού αερίου 880 MW, στη Χαλυβουργική (ΔΕΗ – Χαλυβουργική) και μια μονάδα φυσικού αερίου 390 MW, στη Πέραμο, από το σχήμα “Ελληνικά Πετρέλαια – όμιλος Λάτση” και “EDISON”. Σε μια από τις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές της χώρας, αυτή του Θριασίου πεδίου.

Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή προοπτική, καθώς και στην επέκταση των διυλιστηρίων και τη δημιουργία χώρου απόθεσης αποβλήτων στο Μελετάνι, έχουν ξεσηκωθεί οι πολίτες της περιοχής, που με πρωτοβουλία της επιτροπής αγώνα, πραγματοποιούν ολονύκτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από την πύλη των διυλιστηρίων, το Σάββατο 28/6. Δείτε περισσότερα στον ιστότοπο της επιτροπής αγώνα.

Καθώς το πρόβλημα της ασύδοτης επέκτασης των ενεργειακών δραστηριοτήτων αφορά, όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και πρακτικά, την Αττική, οι “Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια” καλούν σε μαζική συμμετοχή στην παραπάνω εκδήλωση αντίστασης και διαμαρτυρίας, με βασικό μότο: “Ενέργεια: για τι και για ποιόν;”. Για όσους επιθυμούν να πάρουν μέρος σε μια συγκροτημένη μετάβαση στο χώρο της εκδήλωσης, έχει οριστεί προσυνάντηση, στο χώρο του Nosotros, το Σάββατο 28/6, στις 8 μ.μ..

Και για να ολοκληρωθεί το σκηνικό, να θυμίσουμε ότι άδεια παραγωγής, για μονάδα φυσικού αερίου, ισχύος 396 MW, έχει εξασφαλίσει και ο όμιλος Βαρδινογιάννη, στο χώρο των διυλιστηρίων της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, στους Αγίους Θεοδώρους. Για τις τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με αυτήν τη μονάδα, αλλά και την υπόλοιπη αγορά της ενέργειας, δείτε το δημοσίευμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: