Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

4-6 Ιουλίου, στο πάρκο Γουδή, το 13ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ

Με το σύνθημα: “Για να ακουστούν δυνατά όσοι δεν έχουν φωνή!”, θα διεξαχθεί, από την Παρασκευή 4 έως την Κυριακή 6 Ιουλίου, στο πάρκο Γουδή (είσοδος από Κατεχάκη, κατεύθυνση Μπάντμιντον), το 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.

Με τη συμμετοχή 225 οργανώσεων και την παρουσία στο χώρο περισσότερων των 20.000 ανθρώπων, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ είναι κάθε χρόνο η μεγάλη γιορτή όσων θεωρούνται «ξένοι» και υφίστανται διακρίσεις και αποκλεισμό. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει το κεντρικό σύνθημα της διοργάνωσης, το 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ είναι το βήμα «για να ακουστούν δυνατά όσοι και όσες δεν έχουν φωνή»: Οι μετανάστες και οι μετανάστριες, οι πρόσφυγες, οι ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες, οι φυλακισμένοι, οι ψυχικά πάσχοντες, οι επισφαλείς και οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι. Μαζί τους και όσοι-ες θέλουν να ενώσουν τις φωνές τους για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, για άσυλο στους πρόσφυγες, για έναν κόσμο χωρίς ρατσισμό και διακρίσεις.

Με περισσότερες από κάθε άλλη φορά ανοιχτές συζητήσεις (12 στο σύνολο) το 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ θα είναι ένας δημόσιος χώρος διαλόγου για όλα αυτά τα εξόχως σημαντικά ζητήματα που η επίσημη πολιτική αφήνει στην αφάνεια. Να σημειώσουμε ενδεικτικά μερικές από τις συζητήσεις του προγράμματος:

Παρασκευή 4 Ιουλίου: Εμπάργκο στον εθνικισμό, βέτο στην παγκοσμιοποίηση (με συμμετοχή ομιλητή από την Π.Γ. Δημοκρατία της Μακεδονίας).
Σάββατο 5 Ιουλίου: Ανοιχτά Σύνορα – Ελεύθερη Κοινωνία: Από τη Θέουτα στην Πάτρα: αντιστάσεις στην Ευρώπη Φρούριο καθώς και «1948-2008 60 χρόνια προσφυγιάς για τους Παλαιστίνιους (με τη συμμετοχή του σπουδαίου Ισραηλινού ιστορικού Ιλάν Πάπε).
Κυριακή 6 Ιουλίου: Επισφαλής Εργασία – Επισφαλής Ζωή: Εγχώριοι και ξένοι εργάτες χωρίς δικαιώματαΓιορτή, όμως, χωρίς μουσική δεν γίνεται και έτσι και φέτος το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ παρουσιάζει ένα πολύ πλούσιο μουσικό πρόγραμμα. Αναλυτικά:

Παρασκευή 4 Ιουλίου: Closer, Sigmatropic, Abbie Gale, Christabel Etheriel, ροκ και χιπ χοπ συγκροτήματα της «δεύτερης γενιάς» (παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και ζουν στην Ελλάδα)
Σάββατο 5 Ιουλίου:Συναυλία τιμής για τον πρόωρα χαμένο τζαζίστα Κώστα Κουβίδη με τους Soul Rebel Brass Band από τη Νέα Ορλεάνη, τους Mc Yinka και Lady Faye, τζαζ σχήματα που θα φτιαχτούν για να παίξουν μία και μόνη φορά προς τιμή του Κώστα, καθώς και μουσικοχορευτικά συγκροτήματα κοινοτήτων μεταναστών.
Κυριακή 6 Ιουλίου: Φοίβος Δεληβοριάς, Κρίστη Στασινοπούλου, Δανάη Παναγιωτοπούλου, Αl Mahaba, Δημήτρης Μπασλάμ με το παραμύθι Αγησίλαγος καθώς και μουσικοχορευτικά συγκροτήματα κοινοτήτων μεταναστών.

Και βέβαια όπως κάθε χρόνο θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, προβολές, παιδικό παιχνίδι, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και κουζίνες από όλο τον κόσμο.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ site: http://www.antiracistfestival.gr email: contact@antiracistfestival.gr, τηλ:210-3813928, 6945 390332, φαξ:210 3830098

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του φεστιβάλ, τα κινήματα πόλης θα ανοίξουν συζητήσεις και για μια ευρύτερη γκάμα προβλημάτων. Ειδικά, οι “Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια”, οργανώνουν συζήτηση για τα ζητήματα της ενέργειας, την Παρασκευή το απόγευμα, στο χώρο του περιπτέρου τους (στη συνέχεια θα δοθεί ακριβέστερη πληροφόρηση).

Δεν υπάρχουν σχόλια: